Vanlige spørsmål og svar

Liv Beate Stenberg, sykepleier og hjelpemiddelkonsulent

Vi får mange henvendelser om våre produkter, og det er vi svært glade for 😊 Noen av henvendelsene vi mottar er ganske like, så i dette innlegget tenker vi å samle noen generelle svar, og kanskje det hjelper dere litt videre i prosessen med enten kjøp eller søknader😊

1: Kuleprodukter:

Hvem passer kuleproduktene for?

 • Kuleproduktene er spesielt gode for de med angst, uro, autismespekterdiagnoser, psykiske lidelser og søvnvansker. Men evidensbasert forskning viser til at kuleprodukter har mange forskjellige bruksområder med svært god effekt. Her i bloggen vår ligger det mye nyttig info angående kuleprodukter- fordelt over ganske mange innlegg. Ellers sier vi i det store og det hele at: kuleprodukter kan være godt for alle 😊

Kan man søke på kuledyne?

 • Kuledyne kan kun søkes hos helseforetak, og man trenger å være tilknyttet en legespesialist for å kunne søke på dynen. Ta kontakt med din lokale enhet for Behandlingshjelpemidler for spørsmål om muligheter for å søke, eventuelle søkeskjema og prosess. Utover å levere ut dyner, har ikke vi i Amajo noe med søkeprosessene å gjøre. En fastlege eller ergoterapeut kan ikke søke på dynen, dynen er heller ikke søkbar hos Nav.

Hvilken vekt og dynemodell skal jeg velge?

 • Vekt har i prinsippet ingenting å si for valg av kuledyne. Det finnes ingen forskning som tilsier at man må ha 10% av kroppsvekt for eksempel når det kommer til kuledyner. Det som har mest å si, er hvilken type stimuli man er ute etter, og hvilke utfordringer man strever med. De ulike modellene av dynen har litt ulik funksjon, og nærmere beskrivelse ligger i nettbutikken vår. Er man fortsatt usikker på modell, eller det står mellom to modeller er det beste å kontakte oss for videre veiledning, og vekten på dynen velges ut fra hva du selv synes er mest behagelig. Standard vekt på dyne til voksen er 7 kg, men noen foretrekker lettere dyne- andre en tyngre.

Er noen kuleprodukter søkbare hos Nav?

 • Kuleprodukter som har HMS-nummer og er søkbare hos Nav, er Kneedme kneteppe, Sensit kulestol og puff, samt Myfit kulevest.
 • Kuledyne kan ikke søkes hos Nav, for å søke på denne må man være tilknyttet Helseforetak/ Spesialisthelsetjenesten og få en legespesialist til å søke for seg.

Jeg har fått avslag på søknad, men ønsker å kjøpe et kuleprodukt i stedet, er det mulighet for å dele opp betaling?

 • Ja, vi har fleksible betalingsløsninger som man kan velge i kassen på nettbutikken vår. Man kan velge kontantbetaling, Vipps, faktura eller delbetaling.

Jeg vil kjøpe dyne, men ønsker å prøve den først. Er dette mulig?

 • Ved kjøp av kuleprodukter er det utvidet returrett på 30 dager. Dette fordi vi mener at alle skal få mulighet til å prøve produktene på lik linje som de som kan søke på dem. I noen tilfeller kan man låne kuledyne eller annet kuleprodukt i tre uker, da skal produktet returneres oss når utlånstiden er over. Mottaker av produktet betaler frakt tur / retur. Det kreves en underskrift av en fagperson som fastlege eller ergoterapeut for å låne produktet.

OBS: privat utlån gjelder kun et utvalg standardprodukter, kontakt oss for spørsmål.

2: Klær:

Hvordan er klærne i størrelsen?

 • Alle våre klær er store og romslige i størrelsen. Dette gjelder klær til både voksne og barn. Klærne til barn og ungdom fås også i voksenstørrelse, mange opp til 3XL. Kontakt oss hvis du ikke finner din størrelse i nettbutikken.
 • Det eneste unntaket når det kommer til romslige størrelser er undertøyet og badebukse, på grunn av kvaliteten på stoffet er gjerne disse små i størrelsene. Gå gjerne opp 1-2 størrelser når du kjøper undertøy eller badebukse hos oss.

Close- Up glidelås, hva betyr det?

 • Noen av klærne våre har denne glidelåsløsningen. Close- Up betyr at man kan låse glidelåsen med en egen nøkkel slik at brukeren ikke får dratt av seg klærne så lett. Glidelåsnøkkelen må kjøpes separat, og fås enten med magnet eller karabinkrok. Det trengs kun en nøkkel til alle Close- up glidelåser, så man trenger ikke kjøpe en til hvert plagg.

Jeg finner ikke størrelsen min i nettbutikken

 • Spesielt på klær til barn og ungdom ser man at man må sende en forespørsel ved spesielle størrelser. Alle disse klærne skal også i prinsippet ha størrelser opp til 2XL eller 3 XL. Det er bare å spørre oss om dette er å få tak i hvis dere trenger det, det undersøker vi raskt og enkelt for deg.

Er det mulighet for annet fargevalg på klærne enn det som ligger i nettbutikken?

 • I utgangspunktet ligger standardfarger i nettbutikken, men det er mulig å skaffe andre varianter på noen modeller. Siden dette er sesongvarer, kan utvalget endres fort. Det beste er å kontakte oss for å høre hva som kan skaffes.

Hva er forskjellen på vinterpysj og sommerpysj?

 • Vinterpysjen til voksne har flosset innside, noe som gjør den varmere og mer behagelig når det er kaldt.
 • Vinterpysjen til barn har hele ben med føtter, og stoffet er noe tykkere enn i sommerpysjen

Hvilken glidelås/ trykknappvariant bør vi velge?

 • Det er lurt å tenke over hvilke typer glidelåser eller knapper man bør velge. For noen holder det lenge med bare knepping eller glidelås mellom bena, men andre trenger kanskje mer tilpassede løsninger. Ikke nøl med å ta kontakt dersom du er usikker, vi hjelper deg gjerne.

3: Besøk:

Kan man komme på besøk til dere?

 • Vi tar gjerne i mot besøk i vårt showroom på Hagan, Nittedal, og det er mulig på hverdager mellom 8-16. Det lønner seg å sende oss en mail eller ringe oss på forhånd for å avtale tidspunkt.

4: Eldreomsorg:

Hva er forskjellen på Sensit og Sensit straight?

 • Sensit straight er en spesialmodell av den originale kulestolen Sensit. Sensit straight er tilpasset eldre brukere, og stolen har en fastere og svært stødig skumbase som gjør at det er lettere for personer med redusert gangfunksjon å sette seg i, og komme opp igjen fra stolen. Stolen gir like mye av den gode sensoriske stimuli som originalmodellen, og er ypperlig for å forebygge angst, uro og annen uheldig atferd. Den er trygg å sitte i, og gir en god omsluttende følelse ved hjelp av de fire vingene man kan ha rundt seg. Stolens vinger kan også benyttes som avlastning for armer og rygg, samt til leiring.

Vi tenker på kuledyne til eldre brukere med demens, hvilken modell anbefales?

 • Primært anbefales granulatdynen. Den er utviklet i samarbeid med Demenscentrum i Aarhus, og har via evidensbasert forskning gitt svært gode resultater. Fyllet i dynen er mindre granulatperler i plast, og er trygt for alle å bruke. Den er dessuten ypperlig til leiring. Dynen er medisinsk godkjent. Grunnen til at vi anbefaler denne dynen til eldre med demens er at den er lett gjenkjennelig og minner mye om en gammeldags tung dyne- som de fleste eldre har vært vant til i yngre år.  Dynen kan deles i to og vaskes i vanlig vaskemaskin. I tillegg kan man kjøpe inkontinenstrekk og termotrekk til dynen. Fås i bomull eller flammehemmende materiale og i enten 200 eller 220 cm lengde. Dynene er allergivennlige.

Vi ønsker oss et sanserom til eldre, hva bør vi tenke på?

 • Først og fremst: mobilitet og personlige preferanser. Eldre med demens trenger ofte kjente og trygge omgivelser, men også enkel tilgjengelighet. Sanserom eller sensorisk miljø skal være lettvint å bruke, og det skal gi alle en mulighet til å benytte sansene på en god og terapeutisk måte.  Vi vet at det kan være vanskelig å vite hvilke produkter og muligheter som finnes, derfor er vi alltid her for å hjelpe. Kontakt oss for spørsmål og veiledning rundt deres kommende sanserom eller sansestimulerende artikler.

Aktiviteter til eldre, hva finnes?

 • Vi har mange aktiviteter til eldre i vår nettbutikk, alt fra blekksprutbånd og bingo til nye produkter som bowling, erindringsspill, interaktive dyr og verktøybenker. Vi er spesielt opptatt av at også menn skal ha inspirerende aktiviteter tilgengelig. Dere finner utvalget under fanen eldreomsorg i nettbutikken vår. Det vil fortløpende bli lagt ut nye produkter.

5: Psykisk helse

Vi ønsker oss et sanserom til våre brukere, hva skal vi velge?

 • Sansestimulering og sensoriske miljøer er forholdsvis nytt for denne brukergruppen her i Norge. Samtidig ser vi også at det er mye ny forskning tilknyttet bruk av sansestimulering for brukere med psykiske lidelser.

Man må ofte, som med eldre brukere tenke annerledes, fleksibelt, enkelt og nytt i forhold til denne brukergruppen. Sanserommet kan være lite, stort, mobilt eller ha flere forskjellige løse elementer. Fargevalg på rommet og møbler er det heller ingen fasit på- tenk trivsel, ro, velbehag og flerbruksmiljø. Sanserommet eller miljøet skal være noe man oppsøker frivillig, og knyttes gjerne til velvære eller inspirasjon både kreativt og terapeutisk. Kontakt oss for spørsmål om sanserom for psykisk velvære -vi hjelper dere gjerne 😊

Hva er vanlige produkter for sansestimulering til mennesker med psykiske lidelser?

Basen i alle typer sanserom, men kanskje spesielt i denne typen rom-er svært ofte våre kuleprodukter. En kulestol med puff, kneteppe og eventuelt en dyne bidrar til ro og velvære. Kulenes stimuli frigjør velværehormonet Oxytocin, og kroppen føles mer avslappet og samlet. Stillbildeprojektor eller fototapet på veggene er gode tilskudd i rommet. Noen ønsker stjerner eller annet lys i taket. Veggfarger og farger på møbler trenger heller ikke å være begrenset til hvite- tenk at rommet skal være koselig, beroligende og inspirerende. Hvis dere tenker på å lage et slikt rom, kontakt oss og vi hjelper dere videre i prosessen 😊

Håper dere har fått svar på noe av det dere lurer på. Har dere flere spørsmål rundt produktene våre, kontakt en av våre hjelpemiddelkonsulenter- vi er her for dere 😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s