Musikkterapi som medisin for eldre

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

De fleste er enige om at det å lytte til musikk kan påvirke ens følelsesmessige tilstand. Mange lytter til god musikk når de ønsker å heve energinivået, enten for moroskyld eller motivasjon. Eller når de vil slappe av etter en stressende dag, kan myk klassisk musikk eller lett jazz gjøre susen. I tillegg til humør har det imidlertid vist seg at musikk har positive fysiske effekter på kroppen, og mange leger foreskriver det som en form for terapi.

Så langt tilbake som det gamle Hellas, omtalte Platon musikk som «sjelenes medisin», og skrev at «den himmelske harmonien i sfærenes musikk» hadde evnen til å påvirke menneskers emosjonelle og fysiske helse. Det formelle konseptet med musikkterapi begynte å ta form på 1940-tallet.

Siden menneskekroppens funksjoner styres av rytmer – som hjerterytmen vår, hvordan vi snakker, når vi sover og når vi våkner – er det en naturlig forbindelse til musikk. Faktisk kan musikk øke dopamin og øke positive følelser i belønningsentrene i hjernen. I dag anbefaler leger musikkterapi til et bredt spekter av kliniske formål.

Vårt Soundbeam 6 brukes veldig aktivt i musikkterapi hos barn og eldre.

Forbedring av hjertehelse

Når vi blir eldre, blir det vanskeligere og viktigere å få nok trening. Og dans er en aktivitet som går naturlig med musikk. I en fersk studie ba forskere 30 eldre om å gå på tredemølle til de var utslitte. De som hørte på musikk under øvelsen klarte å gå lenger enn de som ikke gjorde det. Dette viste at musikk kan motivere eldre til å komme seg på beina og bevege seg litt rundt, noe som er veldig gunstig.

Smertebehandling

For mange eldre er smertehåndtering en av deres høyeste helseprioriteter. I en annen studie ble pasienter som gjennomgikk ryggmargkirurgi instruert til å lytte til musikk etter eget valg kvelden før prosedyren og gjennom den andre dagen etter. Sammenlignet med en kontrollgruppe rapporterte pasienter som hørte på musikk vesentlig mindre smerter. Tilsvarende resultater er funnet i forskning på fibromyalgi-pasienter.

Vi har musikkinstrumenter tilpasset eldre.

Hjernes helse og kognitiv funksjon

Selv om forskere ikke er helt sikre på hvorfor, har det også vist seg å lytte til musikk forbedre søvnkvaliteten, våkenheten, hukommelsen og humøret. For eldre pasienter som lider av hukommelsestap, spesielt Alzheimers og demenspasienter, er det lettere å få tilgang til minnet til en sang enn folks navn eller tidligere hendelser. Og blant voksne over 60 år som ikke hadde noen tidligere musikalsk trening, har forskning vist at en 30-minutters pianotime med tre timers trening hver uke forbedret hukommelsen og behandlings hastigheten etter bare tre måneder.

Stressreduksjon

For mange eldre forbedrer livskvaliteten drastisk med reduksjon av stress og angst. Det har vist seg at det å lytte til musikk holder pasientenes hjertefrekvens og blodtrykk i sjakk mens det reduserer nivået av kortisol, begge to er markører for stress. Faktisk viste en tysk studie at pasienter som ble frisk fra kirurgi med åpen hjerte, hadde lavere nivåer av kortisol etter å ha hørt på klassisk musikk. Og i noen tilfeller var det mer nyttig å lytte til musikk før prosedyren for å få pasienter til å slappe av.

Generelt sett fører alle disse helsemessige fordelene til en bedre livskvalitet. Det er i tillegg til den enkle gleden musikken kan gi menneskers liv. Å lytte til musikk i en gruppeinnstilling, for eksempel, tilfører et sosialt aspekt til aktiviteten, som kan forhindre isolasjons følelse. Uansett om du deltar i formell musikkterapi eller bare lytter til musikk du liker, er sluttresultatet et lykkeligere og mer innholdsrik liv.

Hvis du noen gang ønsker råd og tips om hvordan du kan tilrettelegge for dine kjære, du er velkommen til å ta kontakt med oss. Vi har mer enn 30 års erfaring med sansestimulering og tilrettelegging.

Kilde: Metro Health, Inc

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s