Aktiv og sosial hverdag med innen- og utendørs krokketsett

Olav Dale, hjelpemiddelkonsulent

Vi trenger ikke løpe eller sykle for å være fysisk aktive. Ved å bevege oss i et litt høyere tempo enn vanlig gange i ca. 30 minutter, vil det være godt nok for å nå de nasjonale anbefalingene for fysisk aktivitet.    

Fysisk aktivitet handler om all bevegelse man foretar seg i hverdagen. Det kan være å stelle med huset, hagen, danse, eller rask gange. Alt man trenger for å få fremgang er å bli litt andpusten når man beveger seg, som har en bedre effekt på kroppen enn en rolig spasertur. En rolig spasertur er bedre enn å være stillesittende. Alt er bedre enn ingenting.

Sosialisering

Sosialiseringens formål er å bidra til utvikling og forståelse av bla. følelser, kunnskap, verdier, samhandlings- og kommunikasjonsevner. Vi lærer av andre mennesker, og andre mennesker lærer av oss. Kontakt med andre kan gi en følelse av tilhørighet og er avgjørende for livskvaliteten. Det å ha sosial støtte og bruke det sosiale nettverket man har til rådighet er viktig for helsen.

Det er vanskelig å vite om det å være mer sosial fører til mer fysisk aktivitet, eller om det er en økning i fysisk aktivitet som fører til mer sosialisering. Det er mulig at det er en kombinasjon av begge deler. Uansett er det viktig å både være fysisk aktiv og sosialisere seg. En morsom og fin måte man kan få til begge deler på er ved å spille krokket. Spesielt for eldre er det en aktivitet som fører til en mer aktiv hverdag, uten at det trenger å bli for voldsomt, men nok til at man kan bli andpusten hvis man går inn for det. Krokket er også en aktivitet som legger til rette for mye sosialisering under selve spillet.   

Innen- og utendørs krokketsett 

Man kan spille hvor som helst, inne eller ute. Buene tilpasses etter plassen man har til rådighet. Et sett består av 4 krokketkøller, 2 start-/vendepinner, 9 buer, 4 utendørs baller, 4 myke innendørs baller. Buenes føtter kan tas av og erstattes med spyd for utendørs bruk. Hele settet er pakket i en grønn bag.

Spilleregler:

1. Det er forskjellige måter å spille krokket på, men man tilpasser selvfølgelig banens størrelse etter forholdene. Spill der hvor det er plass, uansett om det er innendørs eller utendørs. Man kan spille i lag eller individuelt. Krokketbuene kan settes opp som vist på det bilde nederst i artikkelen. Buene kan også settes opp som man selv ønsker, det gjør spillet enda morsommere.

2, 3 eller 4 spillere deltar. Hvis det er 4 spillere, er det morsomst å spille 2 og 2 sammen.

2. Ballen plasseres midt mellom startpinnen og den første porten. Spillerne bytter på å slå ballene gjennom portene, i rekkefølge: rød, blå, gul og svart.

3.  Når man passerer en port oppnås et ekstra slag (frislag).

4. Treffer du en annens spillers ball kan du velge mellom:

4.1 2 frislag. Spilleren legger krokketkølle hodet mellom sin ball, og den ballen som ble truffet (slik at man ikke er helt inntil den ballen, når man skal ta frislaget).

4.2 Krokade. Man bruker en krokade for å skyte motstanderen sin ball i en annen retning. Den som utfører krokaden, legger sin ball bak og inntil ballen som ble truffet. Deretter holder spilleren ballen sin med hånden eller foten og slår den. Motstanderens ball vil bli skutt vekk via din ball, mens din egen ball vil stå på samme plass, siden den ble holdt/tråkket på.

Du kan også velge å utføre en løs krokade, dvs. at man ikke holder/tråkker på sin egen ball når man slår den. Da vil både motstanderen sin ball som ligger foran din egen ball, og din egen ball, bli skutt fremover. Gjerne gjør en krokade på din lagkamerats ball, så kan dere bruke fordelen av å komme fremover sammen, på et slag.

Etter krokaden har du krav på et ekstra frislag.

5. Når spilleren har passert port 10 uten å treffe startpinnen, må alle andre baller krokeres (krokade) før spilleren kan fullføre spillet ved å treffe startpinnen.

6. Hvis spilleren treffer startpinnen før de andre ballene er krokert (krokade), må spilleren gå tilbake til port 8 og fortsette derfra.

7. Det er viktig å komme seg gjennom løypa med så få slag som mulig.

8. Den som bruker færrest slag gjennom løypen vinner.

9. Man kan også spille etter enklere regler, hvor krokadene ikke er obligatorisk (eller med). 

Kilde: https://www.helsenorge.no/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s