Fidgets til eldre- supert julegavetips

Liv Beate Stenberg , hjelpemiddelkonsulent

Fidgets, eller fikleting- er det bare for barn sa du? Nei, slettes ikke 😊

Det viser seg at fler og fler voksne og eldre har god nytte av fidgets i ulike situasjoner. Er man urolig, engstelig eller gruer seg for noe, kan det hjelpe mye å ha noe å fikle med. Dessuten unngår man at personen river opp sin egen hud, eller tygger og biter på fingrene sine. Og dette er noe vi alle gjør innimellom når vi ikke helt vet hvor vi skal gjøre av hendene våre- og vi gjør det helt ubevisst, og helt uten å ha noen som helst diagnose.

Har man en sanseforstyrrelse, eller nedsatt funksjon i en sans- ser man gjerne ekstra behov for å holde hendene opptatt med noe, eller et behov for å ta på ting. Det handler rett og slett om god stimuli av taktil- eller følesansen vår. Ved aldersforandringer får sansereseptorene i huden vår redusert funksjon, og dette er helt normalt hos alle. Har man en demenssykdom i tillegg- vil behovet for stimuli av sansen bli enda større.

Det er ofte slik at man ved en del enheter for demens, eller andre institusjoner for eldre opplever at beboere tar på eller biter på gjenstander, tvinner hender eller fingre, eller piller på glidelåser, sømmer eller lignende. Og noen ganger skjer det at gjenstander, hud eller klær blir ødelagt. Da kan det være godt å vite at man med relativt enkle og rimelige grep kan forhindre slike situasjoner- med produkter som er utviklet spesielt med tanke på formålet. Disse produktene skal rett og slett fikles med!

Vi i har nylig fått tilbakemelding på bruk av forskjellige fidgets på en enhet innen for eldre- og den ønsker vi å dele med dere 😊

«Pasienten er innlagt på avdelingen grunnet angst og depresjon. Kommer inn med korte neglestumper på alle fingrene, og små sår på fingre etter lang periode med depresjon, angst og uro. Det blir kartlagt at pasienten ikke biter negler, men piller og river hud og negler ved angst, uro og kjedsomhet. Det blir vurdert behov for å prøve ut ulike tiltak for å begrense denne atferden, og «fikle-leker» blir et av forslagene. Etter godt samarbeid med Amajo, blir det avtale om å prøve ut et utvalg av ulike fikle-leker som :Fiddle Fingers- stress relief Phenomenon Cube, Tangle Therapy, The OSM- object Spatial Manipulation, samt en Cube-spinner. Dette for mer fokus på fingerstyrke, finmotorikk, samt kognitiv stimulering.»

Så er da spørsmålet: hvordan tror dere det gikk? Jo, faktisk helt supert! Les bare her:

«Pasienten fremstår i klar bedring etter ECT-behandling, medikamentell oppfølging, oppfølging med daglig fysisk aktivitet samt samtaler og miljøterapeutisk behandling . Pasienten har hatt oppfølging med samtaler om «fikle-lekene» flere ganger, og forteller at det oppleves som et godt supplement til behandlingen. Rapporterer om at det er godt å ha noe å plukke på, og det observeres reduksjon i uro, angst og behov for å pille på fingre. Pasienten virker ærlig i sine tilbakemeldinger.

Pasienten og u.t. antar at den gode effekten skyldes mye ønsket og fokus på å gjenvinne bedre funksjon og styrke i fingre, samt at fidgetsene utfordrer kognisjonen i ulik grad. De har et formål».

Som man kan se her, har fidgets mange fordeler. Det skal også sies at fidgets kommer i alle størrelser, farger, former og fasonger- og med en del ulike funksjoner. Vi har ikke bare små spinnere og lignende, men også litt større ting. Fikleforkle eller taktil pute kan være supre gavetips, her har man mulighet til å feste på egne og personlige ting også. Fikleteppe med vekt er med på å gi beroligende tyngde i fanget til personen som skal bruke det, samtidig som hendene holder seg opptatt med aktiviteter.

Og når man tenker seg om- er jo vår supre interaktive katt også en fidget. En litt større og mer avansert utgave vel og merke- som oppmuntrer til omsorg, kommunikasjon, samhandling, initiativ og kognitiv trening. Katten er et supert julegavetips til mange eldre som også er glade i dyr ❤

Lurer du på mer om sansestimulering, sanseintegrasjon og hvordan vi kan med små og store grep gi personer rundt oss en aktiv, men harmonisk hverdag? Sjekk ut våre kurs! Det har kommet mye ny og oppdatert kunnskap på området, og i 2023 lanserer vi det nyeste innen faget. Det som også er nytt hos oss, er at det er mulig å bestille fagdag for hele personalgrupper.

Og sist, men ikke minst- kontakt oss– vi hjelper deg gjerne 😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s