Den ultimate guiden for sensoriske gaveideer

Shahram Ariafar, Far/Hjelpemiddelkonsulent

Jeg vil være den første til å si at jeg normalt ikke er en stor tilhenger av gaveguider, da jeg føler at de oppfordrer oss til å føle presset til å kjøpe flere ting som kanskje eller kanskje ikke er nødvendig. Imidlertid er jeg også den samme personen som liker å finne anbefalinger fra folk jeg stoler på, spesielt for «verktøy» som kan hjelpe barnet mitt. Nå som jeg jobber med tilrettelegging og hjelpemidler, blir jeg alltid bedt om råd om leker og hjelpemidler som kan bidra til å oppmuntre barnets sanseutvikling. Det å oppdra et barn med sensorisk prosessforstyrrelse kan være en kamp for enhver forelder, og det å finne de perfekte verktøyene kan være forvirrende. Derfor har jeg tenkt å dele denne ultimate guiden for sensoriske gaveideer.

Da jeg satte meg ned for å skrive denne gaveguiden, tenkte jeg lenge og hardt på de tingene jeg ønsket at jeg hadde visst om før, eller når jeg nettopp begynte på reisen vår med min datter. I løpet av de siste årene har jeg lært så mye om enkle måter å fremme sunn sanseutvikling hos alle barn og støtte sensorisk stimulering. Selv om jeg vet at denne guiden er lang og tungvint, håper jeg at den vil være en guide du kan bruke, dele og referere til som en måte å støtte dine barnas sensoriske behov!

Så la oss komme i gang!

5 Sensoriske gaveideer for vestibulær stimulering

Vestibulær sanse refererer til vår følelse av bevegelse. Denne bevegelsen er utrolig viktig i utviklingen av alle barn, til tross for at de har sensoriske bekymringer eller ikke. Denne sansen refererer til å bevege seg raskt eller sakte, opp eller ned, spinne i sirkler og snu opp ned. Mange av verktøyene som fremmer vestibulær stimulering er også gode for grovmotorisk utvikling og å få «energi» ut av alle barn!

Myklek båt: Dette interessante mykleket lar deg lage det perfekte myklek området. Miks og match denne myklek båten med andre brikker og legg til eksisterende utstyr eller til og med bygg et helt nytt lekeområde nøyaktig slik du ser for deg.

Vippestol: Det å sprette er en mye brukt teknikk for å berolige engstelige barn og kan være spesielt gunstig for de som er autistiske. Den milde, repeterende bevegelsen hjelper til med å redusere angst gjennom en fysisk handling som man ikke trenger å tenke på.

Speilhytte: Denne hytta gir en trygg og avgrenset plass og et spennende rom å være i. Fem 8 cm tykke skumputer brettes for å bli en rekke morsomme former. Sammen med 3 avtagbare speilpaneler (med myke skumomslag) gir dette mange muligheter.

Joki hengestol: En myk og morsom huske og koseplass. Denne er blant de beste vestibulære aktiviteter som gir mye glede, både inne og ute.

Didicar: På en flat og jevn overflate padler syklisten seg rundt med rattet. Retning og bevegelse er kombinert, men forvirringen er ideell trening for hjernen og dens forhold til kroppen.

5 Sensoriske gaveideer for visuell stimulering

Jeg vet, jeg vet … visuell stimulering. Hvor morsomt kan det være? Hvem vil kjøpe gaver til barna for å oppmuntre til visuelle innspill? Overraskende kan det hende at du synes at disse er ganske flotte, og at du kanskje til og med vil ha noe selv. Visste du at et sunt visuelt system er ansvarlig for leseferdigheter, sporing, dybdesyn og enda mer?

Boblerør bordmodell: Boblerør er et sentralt sensorisk utstyr som spiller en viktig rolle i sensorisk utvikling og har betydelige funksjoner i et sanserom eller sensorisk miljø. Boblerør skaper stadig nye farger i bobler som både kan berolige og fange øyet. Les gjerne vårt blogginnlegg: «Sensoriske fordeler med boblerør»

Discokule: Discokule er en god årsak og effekt som vil imponere deg i flere timer. Denne visuelt stimulerende kulen lyser når du slår på den, den roterer langsomt og viser lys med forskjellige farger rundt i rommet, og skaper en fin fargerik atmosfære. Dette er et perfekt leketøy for de som trenger ekstra visuell sensorisk stimulering og en perfekt gave også.

Mini evighetstunnel: Et univers i håndflaten. Gå deg vill i de virvlende lysene og lyse farger. Denne vakre stjernen er perfekt for de med visuelle sansebehov.

Sølvteppe: Når du bruker dette kule teppet, resulterer hver bevegelse i sprekker og gnister.

Meteorstorm: Bare trykk på knappen! Ringen til lysspinn skaper skiftende flerfargede mønstre.

5 Sensoriske gaveideer for proprioseptiv stimulering

Proprioseptive innspill kan være forvirrende og ofte oversett. Tenk trykk og kroppsbevegelser. Hopping, hopping, dytting og trekking er alle aktiviteter som oppmuntrer til proprioseptiv utvikling. Mange av verktøyene og lekene som fremmer proprioseptive innspill har en ting til felles… kraft.

Kanonball: Dette er perfekt å leke med en venn ved å velge hvem som prøver å fange ballen og hvem som bruker presset, noe som gjør det virkelig bra for å utvikle sosiale ferdigheter. Det er flott for å lære å sikte ved å bruke annen styrke også. Kanonball tilbyr taktil stimulering på grunn av boblene som er på den og gir en god følelse på føttene og gir proprioseptiv stimulering.

Sittesekk: Vi elsker alle sittesekker! De er koselige, støttende, komfortable og mest av alt praktiske! Men man kan bli overrasket over å vite at sittesekker har mange helsemessige fordeler også.

Calm kuledyne: Protac Kugledyne™ er et anerkjent middel mot søvnforstyrrelser. Kullene i dynen stimulerer berøringsfølelsen og muskel-ledd sansen og gir ro og trygghet. Man får bedre kroppsfølelse og sovner lettere. Calm kuledyner er spesielt designet for mennesker som trenger sansestimulering, men er taktile sjenerte, ekstremt lydfølsomme eller lett overstimulerte.

Massasjematte: Massasjematte tilbyr tilpassede ryggmassasjeteknikker. Den lave innstillingen vil gi en avslappende og beroligende opplevelse. Matten er enkel å brette opp og ta med seg uansett hvor du reiser.

Vektslange: Gi barnet et komfortabelt klemlignende trykk med en vektslange og hjelp dem til å takle stress og sensorisk overbelastning, unngå smelting og forbedre konsentrasjonen. For barn som synes det å håndtere forandring, travle miljøer eller kontakt med andre mennesker er veldig belastende, kan det å bruke press på overkroppen være veldig beroligende, øke kroppsbevisstheten og forbedre fokus og oppmerksomhet. Ideelt for barn med autisme, så vel som for personer med sensoriske prosessforstyrrelser eller ADHD. Vektede leker som vektslange er designet spesielt for å gi beroligende sensorisk input da vekten fungerer som en sansearrangør og en betryggende klem.

5 Sensoriske gaveideer for auditiv stimulering

Det å lage støy er vårt første instinkt og den første sensoriske tilbakemeldingen vi får. Vår oppfatning av lyd varierer med alderen: babyer elsker å finne et objekt som lager en jevn lyd som kan være irriterende for de eldste. Elektroniske lyder kan være fantastiske men innstilte klokker er bemerkelsesverdig teknologi og blir verdsatt av alle aldre. Musikk er den ultimate lyden og når dypt inn i enkeltpersoner på måter som er vanskelig å uttrykke. Duft på den annen side er ofte undervurdert. Duft er hardtslående, utløser minner og gjør dype assosiasjoner.

Lydknapper med dyrelyder: Fire knapper i sett med fire forskjellige dyrelyder. På knappene er det bilde av en ku, en hest, en hund og en hane. Kan for eksempel brukes i trening av årsak – virkning, dyrelotto, quiz etc.

Vibrasjonspute Taikofon: Taikofon er en pute som vibrerer godt med musikken, dypere toner mest selvfølgelig. Den er også god å lytte til, i motsetning til de fleste møbler med musikkvibrasjoner, der man gjerne må ha ekstra høyttalere. Den tar imot signaler fra din telefon eller nettbrett, via Bluetooth, og er dermed enkel å bruke og å ta med. Taikofon er utviklet av og for terapeuter i Finland, av eksperter innen vibrasjonsteknologi for telefoner. Den brukes til stimulering av barn og voksne. Brukeren kan lytte og kjenne vibrasjonene på egen kropp, får en forsterket opplevelse av lyden som kan gjøre det lettere å ta imot og forstå lydene, og som også gjør det lettere å roe seg med musikk og lyder.

Resonanseplate: Når man sitter på denne platen ser man hvordan ting rulle, alle lyder som oppstår kjenner man i kroppen. Om man ligger ned og lager lyder eller beveger seg vil også dette gi resonanse i platen som kjennes i kroppen.

Soundbeam 6 Solo Kit: Soundbeam er ideell for en-til-en musikkterapi eller for å spille sammen med andre musikere. I tillegg er det enkelt å oppgradere med brytere og ekstra bjelker og spille musikk sammen med flere.

Klar Ball med bjeller: Denne ballen gir et energisk lek og er perfekt for å utvikle sosialiseringsevner mens du spiller med en venn eller i en gruppe, spesielt anbefalt for synshemmede personer for å fremme romlig oppfatning.

5 Sensoriske gaveideer for taktil stimulering

Huden vår er vårt største sanseorgan. Berøring er den mest intime av sansene. Imidlertid er forståelsen av hva det vil si å ha en dårlig taktil sans ikke alltid i fokus, blindhet og delvis syn har sine taktile ekvivalenter. Over- og underfølsom hud kan føre til vanskeligheter: En stor del av vår verdsettelse av maten er basert på hvordan den føles, kløende etiketter eller tekstiler kan forårsake irritasjon, mens kyss og klapp ikke kan berolige. Eksponering for passende taktil variasjon under lek kan bidra til å utvide hva som er akseptabelt og derfor redusere ekstreme reaksjoner.

Taktilt teppe som knaser: Dette teppe er perfekt for de som søker taktil og proprioseptiv stimulering. Det har 6 forskjellige materialer i forskjellige farger som også gir visuell stimulering, men det beste er at når man klemmer bestemte firkanter på teppet, knasker den! Dette gir en morsom og interessant tid for brukeren mens man får all sensorisk stimulering som trengs.

Taktil vegg: Denne veggen har mange forskjellige strukturer som vil gi følbar diskriminering og er perfekt ettersom det sparer mye gulvplass. Den er designet slik at man kan få all den taktile stimuleringen man trenger, mens man har det moro. Den er også flott for visuell sanseinnsats og utvikling av finmotorikk. Veggen vil sikre en morsom tid og med mange forskjellige aktiviteter og man kan til og med spille med en venn.

Tyggesmykke byggekloss: Ikonisk tyggesmykke i grønt farge for å gi følelsen av motstand.

Jelly geleplate: Stor klar firkant med geleaktig innhold som klemmes rundt når man trår på den. Det gir mange timer med taktil stimulering og moro!

Skulpturleke 3D regnbue: Lag en fantastisk «pinpressjon» av en gjenstand eller kroppsdel ved å trykke den på pinnene og la innrykket etterlate seg et inntrykk. Disse neon-regnbuepinnene legger til et pulserende spinn på mange hverdagsgjenstander som ellers ville bli usett. Dette leketøyet med kunststifter gir lett taktil stimulering.

5 Sensoriske gaveideer for motorisk stimulering

Alle ting som beveger seg, alle ting som er muskelrelatert, kalles «motorisk». Det er viktig med leker som angår den manipulerende «finmotorikken», som å gripe og vri, men også kjernen «grovmotoriske» ferdigheter som brukes til å nå ut, balansere og bevege oss rundt. Mange slike handlinger forekommer ubevisst hos voksne mens barn trenger å utvikle slik muskelminne gjennom erfaring, heldigvis er slik praksis ofte enormt morsomt.

Sensorisk rull: Sensorisk rull er flott måte for å lære å balansere riktig og også for å gi energisk lek. Den beveger seg i to retninger og man kan komfortabelt sitte i midten på magen eller ryggen. Sensorisk rull bidrar til å utvikle motoriske ferdigheter, slik at man kan styrke beina og dermed ha mer kontroll over kroppen. Det er viktig å ikke å glemme knobbene som også vil gi taktil stimulering.

Speilhytte: Speilhytte er en trygg og avgrenset plass og et spennende rom å være i. Med fem 8 cm tykke skumputer som brettes for å bli en rekke morsomme former. 3 avtagbare speilpaneler øker mulighetene.

Balansebygg: Balansebygg gir en flott måte å bygge uavhengighet, balanse og kjernemuskulatur. Delene kan kombineres i det uendelige og med varierende høyder for å gi morsomme utfordringer.

Låsehytte: Metalliske gåter på et morsomt treplate. Man kan hjelpe med kognitiv og fin motorisk utvikling ved hjelp av denne intrikate og morsomme sanseleken. Et givende men likevel kognitivt stimulerende leketøy.

Jungel Gym: Dette lille rommet gir motivasjon til å ligge i og blir aktivert på en morsom måte. Det er lett å henge opp yndlingslekene i det gjennomsiktige taket. Perfekt for finmotoriske aktiviteter.

5 Sensoriske gaveideer for kognitiv stimulering

Mye av hva hjernen gjør er å prosessere sensorisk informasjon. Andre store biter er viet til å få oss til å bevege oss, men fra tid til annen bruker vi den til å gjøre det vi tenker på når vi tenker på det. Når vi tenker at vi gjør veldig komplekse ting som bare virker enkle utenfra, så det å knytte assosiasjoner, sekvensering og prediksjon er alle nødvendige for å forstå årsak og virkning.

Lys og viftekasse: Alt man trenger å gjøre er å trykke på en bryter og man vil bli belønnet med blinkende lys og viften som blåser. Lys og viftekasse er bra for taktil, auditiv og visuell sensorisk stimulering for de som trenger litt ekstra.

Bryterstyrt katt – Klara: Bryterstyrt, myk og god katt som hjelper med kognitiv utvikling! Katten går, vifter litt med halen og mjauer med et fint lydnivå som passer den som reagerer på mye lyd.

Time Timer Twist: Svært visuell elektronisk tidtaker med magnetisk rygg som viser ønsket tidsperiode og kan deretter ryddes bort som en tidtaker.

Kooky Formsortering m/lyd: Kooky Formsortering er det perfekte leketøyet for den lille til å leke med, med flotte levende farger, kan det forsikre visuell sensorisk stimulering. Når man setter de forskjellige blokkene inne, blir man belønnet med lyd, og gir auditiv sensorisk stimuli, og det gir også en god årsak og effekt leketøy.

Lydklosser Kjøretøy: Det er et flott lite spill for den lille. Dette lille leketøy gir lyder når de riktige brikkene er riktig sammenpasset. Hvis barnet trenger litt ekstra lydinngang, så er dette leketøyet perfekt, og lyden blir morsommere. Det gjør det også mulig for barnet å koble bestemte lyder riktig sammen med bestemte kjøretøy.

5 Sensoriske gaveideer for kommunikativ stimulering

Ønsket om å uttrykke deg er kraftig men stemmen din og pusten din er ikke alltid det perfekte verktøyet. Det er viktig å bruke ikke-verbale kommunikasjonssystemer som ofte gjør en bedre jobb. Rust deg med trommer og penner og gå med strømmen.

Multi stemmeforsterker: Dette leketøyet forsterker og endrer stemmen på inntil 10 ulike måter. Lek og ha det moro med egne lyder.

Bondegård tre på tråd: Dette er ideelt for bruk i historiefortelling med 12 treblokker og tråd. Hver blokk er malt på begge sider og tråd er forbundet med en liten trebjelke som er lett for små hender å bruke. Historiefortelling er en effektiv måte til å fremme kommunikasjon.

Tamburin med lys: Et musikkinstrument som gir mye glede: gi det et lett slag og det blinker!

Blåsespill: Fire morsomme blåsespill som belønner blåserens intensitet, styrke og retningssans. Bra for pustekontroll.

Chubbie tusjer: Disse er lette å gripe på grunn av størrelsen og de vil utvikle gode motoriske ferdigheter og muliggjøre mer kontroll på hånden.

Hos Amajo er vi eksperter når det gjelder tilrettelegging og sansestimulering, for eksempel sanserom. Vi har bygget opp et stort kunnskapsgrunnlag om hvordan skape et sensorisk miljø for en rekke behov og forhold. Hvis du trenger mer informasjon om de sensoriske fordelene ved våre produkter, kan du ta kontakt med oss ​​i dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s