Hvordan kuleprodukter påvirker våre sanser?

Amajo kuleprodukter

Liv Beate Stenberg, Hjelpemiddelkonsulent

Kuleproduktene inneholder plastkuler, som med dype sansestimulerende trykk aktiverer berøringssansen og muskel-ledd-sansen.

Berøringssans

Berøringssansen er menneskets viktigste sans. Sansereseptorene sitte i huden og registrerer berøring. Berøringssansen kalles også den taktile sans. Når huden berøres, sendes stimuli til hjernen og gir oss et bilde av kroppen og dens grenser. På den måten blir huden grensen som skiller på hva som er meg selv, og hva som er utenfor kroppens grenser. Berøringssansen skaper dermed kroppsbevissthet, og bidrar til at hjernen holder oss oppdatert på kroppen vår.

Skiftende trykk øker kroppsbevisstheten

Selv om berøringssansen holder hjernen oppdatert om kroppen vår, gjelder dette kun allikevel ved endret påvirkning. Ensartet og varig påvirkning av sansen registreres kun en kort tid. Er påvirkningen statisk og uendret over lengre tid, vil sanseinntrykket etter hvert «falle ut» og påvirkningen vil ikke lengre bli registrert – og sanseinntrykket blekner. For å opprettholde kroppsbevisstheten, er det svært viktig at påvirkningen av berøringssansen varieres.

Muskel-leddsansen

Muskel-leddsansen kalles også den proprioseptive sans. Den sitter i ledd og muskler og registrerer bevegelse, strekk og trykk i muskulatur, ledd og leddkapsler. Muskel-leddsansen roer vårt nervesystem, og vi bruker ofte denne sansen til å oppnå en følelse av ro. Er vi rastløse, går vi en tur. Er vi utålmodige, flytter vi oss ofte på stolen eller vipper med en fot – dette er intuitive metoder for å berolige oss selv.


Bevegelse gir ro

Plastkulene i produktene har en viss tyngde. De er ikke hele kuler, men de har tykke vegger og en bestemt vekt. Når kulene trykker på ledd og muskler, sendes en beskjed til hjernen som oppfattes som en bevegelse. Derfor vil tyngden av kulene oppleves som lindrende og beroligende.

Sansestimulering reduserer uro i hode og kropp

Ved å benytte kuleprodukter stimulerer man altså både berøringssansen og muskel- og leddsansen. Beveger man seg under en kuledyne, vil kulene trille lett og gi nytt trykk og en ny berøring, som sender nye impulser og informasjon om kroppen tilbake til hjernen. Den økte bevisstheten om kroppen og kroppens grenser, samt den registrerte bevegelse i muskler og ledd gir ro i hodet og kroppen. Derfor opplever mange at bruken av kuleprodukter demper angst og uro, i tillegg til bedret søvn, konsentrasjon og læring.

Vi håper du hatt nytte av å lese denne artikkelen. Se alle kuleprodukter her og her. Eller bare snakk med en av våre vennlige teammedlemmer for mer informasjon og veiledning for valg av riktig kuleprodukt.

Alle våre kuledyner er utviklet av Protac i Danmark. De har lang erfaring i utvikling av proprioseptive og taktile løsninger for barn, ungdom og eldre.

Kilde: Protac.dk (2020), Kuglernes virkning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s