Tips og råd for bruk av sanseromsutstyr

Liv Beate Stenberg, Hjelpemiddelkonsulent

Boblerør

Teknisk:

Når røret fylles med vann, bør det benyttes batterivann, for å begrense algefremvekst. I tillegg har man i en kork med rensemiddel med jevne en gang i måneden, for å sikre enda bedre at det ikke kommer alger i røret.

Praktisk bruk:

 • Demp annen belysning for best effekt av røret
 • Boblerøret kan sees på, mens det skifter farger og bobler.  Sett brukeren godt til rette i en stol/ rullestol for å se på røret.
 • Det kan tas på, for å kjenne vibrasjonen i det bedre. For de med svekket syn er det hensiktsmessig å komme så nært som mulig innpå røret, slik at inntrykkene observeres bedre. Sett en stol eller rullestol inntil røret, slik at brukeren kan ta på boblerøret. Det kan være en fin åpning for kommunikasjon om fargene, boblene, og vibrasjonen- hvis det er økt sosialt samspill med brukeren som er målet.
 • Er målet å oppnå ro, kan man holde seg litt i bakgrunnen mens brukeren tar inn inntrykkene i fred og ro. Enten inntil røret, eller på avstand.
 • Ønsker man variasjon i intervall på boblene, kan dette stilles inn på en knapp under plastdekselet på sokkelen.

Hygiene:

For å tømme boblerøret, benytt en lang slange, og træ ned i bunnen av røret. Benytt hevert-prinsippet og tøm over i bøtter e.l. hvis dere ikke har sluk eller vask i nærheten. Ved skift av vann, er det lurt å vaske røret innvendig samtidig. Skru av røret fra sokkelen (er festet 4 skruer på sokkelen), ta av den ene slangen til den lille blå ventilen og ta røret med inn i en dusj eller lignende. Benytt en lang kost for å få vegg eventuelle urenheter inne i røret. Røret i seg selv uten vann i veier minimalt, så dette er lett å flytte på. Fest røret på sokkelen igjen, og sett ventilen sammen. Fyll på nytt batterivann, og ha i rensemiddel.

Fiberoptikk

Teknisk:

Trådene settes inn i lyskilden, og den lille skruen skrus til. Trådene skal da sitte godt fast. På baksiden av lyskilden kan en justere på en liten knapp, slik at intervallene for lyset på trådene kan endres. Knappen vris til den ene eller andre siden, og man velger slik hvordan en vil at trådene skal lyse.

Praktisk bruk:

 • Det viktigste her er at fiberoptikk alltid skal brukes under tilsyn. Etterlat aldri en bruker alene med trådene, da man kan vikle seg fast (trådene er 2 meter lange).
 • Demp annen belysning i rommet for best mulig effekt av trådene.
 • Fiberoptiske tråder er gode å ta på, de leder ikke strøm og avgir heller ingen varme. De er ikke farlige å verken bite på eller bøye/brekke. Fiberoptikken kan benyttes for trening eller opprettholdelse av evne til sosialt samspill- opplevelsen av trådene kan deles med andre. Stryk på trådene, ta dem rundt deg og opplev behagelige fargespill og skiftninger.

Hygiene:

Trådene kan tørkes av med sprittørk. Eventuelt kan de tas løs fra lyskilden og vaskes og tørkes godt.

Sensit kulestol

Teknisk:

Ingen

Praktisk bruk:

Sensit kulestol kan brukes som et hvilket som helst annet sittemøbel, man kan velge om vil bruke vingene eller ei. Dette kommer mye an på brukeren. Noen liker å ha alle vingene rundt seg, noen liker å ha dem bare i fanget, andre vil bare ha vinger over skuldrene. Og noen vil ikke ha vinger i det hele tatt 😊 Dette er smak og behag- prøv dere bare frem. Bruker vil gi uttrykk for hva den liker eller ikke, og rett dere etter det.

Hygiene:

 • Sensit kan sprites med spritservietter. Ved synlig smuss kan trekket vaskes på 60 grader.
 • Det er mulig å erstatte trekk til stolen og puffen.
 • Det er også fullt mulig å erstatte enkelte deler. Det er bare å ta kontakt med oss i Amajo, så ordner vi dette med leverandør.

Projektor

Teknisk:

 • Med magnet på rotator er det enkelt å skifte hjul etter smak og behag. Skarphet på linse og skjerm kan justeres ved å vri på den svarte ringen rundt linsen.
 • Praktisk bruk:
 • Projiser på egnet flate (vegg, bord, gulv, på brukeren selv osv.)
 • Benytt hjul dere vet at brukeren fatter interesse for.
 • Snakk sammen om motiver og eventuelle minner- eller la brukeren selv nyte bildene i fred.

Praktisk bruk:

 • Demp annen belysning.
 • Projiser på egnet flate (vegg, bord, gulv, på brukeren selv osv.)
 • Benytt hjul dere vet at brukeren fatter interesse for.
 • Snakk sammen om motiver og eventuelle minner- eller la brukeren selv nyte bildene i fred.

Tips:

 • Ved å henge eller holde opp et stort stykke tyll eller lignende i rommet, kan en på en enkel og billig måte finne nye måter å projisere på. Gir en 3D- effekt på motivene, og bildene blir enda mer «levende».
 • En kan lage motiver til effekthjul selv. Kjøp overhead-ark og tilpass arket etter formen på hjulet. Finn bilder, klistremerker eller annet og lim på overheadarket. Selve hjulet kan tas fra hverandre ved å først ta av den svarte ringen ytterst på hjulet, og ta ut motivet som ligger mellom de to blanke platene. Legg det nye motivet mellom platene, og fest på igjen den svarte ringen rundt.
 • Dette kan bli en fin og personlig vri på opplevelsen med projektoren 😊

Hvis du noen gang ønsker råd og tips om hvordan du kan tilrettelegge for dine kjære, du er velkommen til å ta kontakt med oss. Vi har mer enn 30 års erfaring med sansestimulering og tilrettelegging.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s