Vibrasjon- en egen sans?

Liv Beate Stenberg, sykepleier og hjelpemiddelkonsulent

Vibrasjon gjør noe med oss mennesker. Vibrasjon er med på å gi oss indre ro.

Det drøftes for tiden om vibrasjon kan være en egen sans, men fagmiljøene har ikke landet på en endelig konklusjon på dette.  Den foreløpige definisjonen på «vibrasjonssans» er at det er kroppens opplevelse av raskt vibrerende mekaniske påvirkninger av huden. Reseptorene for vibrasjonssansen sitter i hud, underhud og bindevev (Store Norske Leksikon 2022).

Siden vibrasjon går så dypt inn i sanseapparatet vårt at den ikke bare involverer huden vår- men også bindevevet, kan en foreløpig si at vibrasjon involverer to av våre primærsanser: taktil (føle-) sansen og proprioseptiv (muskel- ledd) -sans. Det er bevist via anerkjent forskning at stimulering av begge disse sansene gir blant annet økt følelse av ro og velvære, samt bedret konsentrasjon og økt søvnkvalitet.

Så hvilke produkter kan man benytte seg av for å stimulere vibrasjonssansen?

Det finnes mange produkter på markedet med vibrasjon. Både store møbler og installasjoner, men også små elementer man kan ta med seg nær sagt over alt.

Vi skal her gi noen eksempler:

Vannsengene våre er både avslappende, gir god trykkavlastning, er spasmedempende samt  sansestimulerende. En seng med musikkvibrasjoner gir god stimulering av følesansen og muskel- leddsansen, samtidig som du kan nyte musikk etter egne personlige preferanser. I en slik seng er det lett å finne roen. I musikkvannsengene inngår en musikkforsterker, og bunnen har en innebygd resonansehøyttaler som gir gode vibrasjoner.

Massasjematten med varme gir full kroppsmassasje kombinert med varme. Den har 9 vibrerende motorer, og 7 vibrasjonsinnstillinger. Med den medfølgende fjernkontrollen kan man velge om hele madrassen skal vibrere, eller bare enkelte felt, som for eksempel nakke og skuldre. Intensiteten på vibrasjonen kan også justeres med fjernkontrollen. Matten kan brukes enten i en seng eller på en madrass på gulvet. Eller hvorfor ikke i lenestolen?

Vibrerende ball er en ball med flott tekstur og som dessuten er god å ta på. Ballen har mulighet for å regulere hastighet og intensitet på vibrasjonene. Gir god og beroligende vibrasjon. Den slår seg selv av etter cirka femten minutter, og fås i fargen blå.  

Vibrasjonspute med knotter – er en enkel pute som gir god vibrasjon. Trykk på puten og den vibrerer- og den klemmes mot magen, holdes mot kinnet eller brukes på hvilken måte du vil! Denne puten kan også kobles opp mot bryterstyring for trening på årsak- virkning.

Musikkputen Taikofon kombinerer musikk med vibrasjon. Jo mer bass, jo dypere vibrasjon. Det er vitenskapelig bevist at musikk og dype sinustoner kan bidra til avslapning og dempe uro, men kombinert med vibrasjoner kan opplevelsen forsterkes betydelig. Taikofon er lett å ta med seg og tåler mye, så dette er en pute som kan brukes over alt!

InMu musikkpute er spesielt utviklet med tanke på personer med demens, og kombinerer muligheten for å lage egen musikk ved bevegelse- og vibrasjon. Den er super der man er usikker på personens egne preferanser for musikk, men også der man ønsker et økt aktivitetsnivå i trygge former. Hva er vel morsommere enn å bevege seg til musikk? Og det beste av alt: musikk du lager selv?

Vibrasjonsslange er en enkel og rimelig slange som kan gir gode vibrasjoner. Den kan også benyttes til for eksempel nakkemassasje. Av utseende er den svært nøytral, og fås i enten glatt overflate eller overflate med riller. For barna kan man kjøpe et trekk til den utenom, da vil den se ut som en ordentlig slange 😊

Amajo er her for deg:

Vil du lære mer om sansene våre og hvordan de fungerer? Sjekk ut våre kurs, vår nettside oppdateres fortløpende med datoer. Har du spørsmål om våre sansestimulerende hjelpemidler?

Ta kontakt, vi hjelper deg gjerne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s