Fidgets- både morsomt, sansestimulerende og nyttig!

Liv Beate Stenberg, sykepleier og hjelpemiddelkonsulent

Vi kjenner alle til de som strikker, drodler eller tegner under forelesninger, kurs, møter eller lignende. «Alle» driver med dette, og det gjelder også mange mennesker som man ikke skulle tro at trengte den strikkingen eller tegningen for å konsentrere seg i det hele tatt.

Med andre ord: man trenger egentlig ikke å ha noen som helst utfordringer for å bedre konsentrasjonen med fikleting eller fidgets.

Hvorfor er fidgets sansestimulerende?

Jo, det skal vi fortelle deg. Fidgets er med på å stimulere følesansen vår- den taktile sansen. Hendene er blant våre aller fremste følere, og de søker hele tiden berøring på en eller annen måte.  Akkurat som kroppen vår reagerer på en god klem eller massasje med å frigjøre hormonet Oxytocin, vil det å holde hendene våre opptatt med noe som er godt å ta på gjøre akkurat det samme. Oxytocin er fantastisk- dette hormonet er nemlig med på å fremme ro og følelsen av velvære.

Men det er også en annen sans som stimuleres av å holde på med noe lignende som fidgets: proprioseptiv sans, den sansen vi klarer oss aller dårligst uten å få stimulert. Proprioseptiv sans er det samme som muskel- leddsansen vår, og stimuli av denne sansen innebærer trykk og strekk på og av muskler og ledd. Det er denne sansen som gjør at vi hele tiden søker stillingsforandringer, og gjør at vi sjelden eller aldri er helt i ro selv om vi skal og bør sitte stille. Vi vipper med foten, flytter oss på stolen, klikker med pennen eller lignende.

Hvordan ser så en fidget ut?

Det er det egentlig ikke noen fasit på. Fidgets, eller fikleting- er gjerne morsomme, tilfredsstillende og diskrete aktiviteter som i utgangspunktet forstyrrer andre minimalt. Og fidgets er ikke bare for barn! Vi har mange produkter i vår nettbutikk som passer like fint til voksne.

Tangles:

Tangles, eller floker fås i utallige farger og varianter. Fra store, fargerike tangles beregnet mest på barn, til mindre og mer diskre tangles kanskje mer beregnet på voksne.

Tangle Metallic

Spinnere:

Den klassiske spinneren som var kjempepopulær for noen år tilbake, finnes nå i flere varianter. Noen ligner nesten ikke på den klassiske spinneren i det hele tatt. Cube spinner er kjempekul, men også diskre, og kan brukes på flere forskjellige måter.

Cube Spinner

Fidget ringer:

Sanseringene og –armbåndet ser nesten ut som smykker, men er gode å rulle mellom fingrene eller oppover underarmen. Når man ikke benytter dem som fidgets, er de relativt usynlige og diskrete.

Flippy:

Flippy‘ene er kjempekule- og svært diskrete fidgets. Fås i svart eller metallfarger. Flippy har litt tyngde, og er god å ta på. Man kan også utføre triks med den! Spesielt fin til ungdom og voksne som trenger en fidget som ikke gjør mye ut av seg.

Flippy Hexa

Thinking Putty:

Er helt ny hos oss, og et kult alternativ til for eksempel spinnere. Puttyene er gode å ta på, kan formes på hvilken som helt måte, og former du den til en ball- så spretter den! Den kommer i mange varianter, noen er med duft- noen skifter farge, og andre er magnetiske. Velg din favoritt!

Thinking Putty Illusions

Til personer med demens:

Sist, men ikke minst så har vi fikleforklær, puter eller tepper for den eldste generasjon. På disse produktene kan man feste personlige eiendeler, og personen kan da ha med seg kjente ting hvor som helst.

Taktilt forkle

Interaktiv katt er en fidget i større format, men den er utrolig populær. Den kan klappes på, strykes og børstes- og den gir respons på behandlingen i form av både maling, mjauing og bevegelser. Mange eldre gir tilbakemelding på at de vet det er en robot-katt, men det «er så godt å kunne gi omsorg til noen».

Hvis du ønsker å lære mer om sansene, og hvordan man kan best sansestimulere ved utfordringer- sjekk ut våre kurs. Vi har kurs rettet mot barn, eldre og psykisk helse.

Vi har også webinar som holdes jevnlig. følge med på nettsiden vår eller Facebook, og informasjon kommer fortløpende.

Ved spørsmål om produkter, kontakt oss– vi hjelper deg gjerne 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s