Hvordan velge pedagogiske barneleker?

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

Slik leker de: 0-12 måneder

De første tre månedene klarer ikke babyen å gjøre mye mer enn å observere omgivelsene. Siden visjonen hennes fortsatt er uskarp, ser hun dristig mønstrede gjenstander best. Leker trenger ikke å være svart og hvitt så lenge fargene står i kontrast til hverandre. Når babyen din vokser, vil hun glede seg over leker som også engasjerer hennes andre sanser. Det er grunnen til at så mange leker er designet for å fremme samhandling på en rekke måter: De kan lage en skrikende eller krøllende lyd, ha en nubbet konsistens og være myk og kosete. Spedbarn har en tendens til munnleker og leker med tekstur kan hjelpe dem med å lindre smerter på grunn av voksende tenner.

Aktivitetsbøyle

Topp leker:

 Slik leker de: 1-2 år

Barnets lek er nå mer målrettet og hun har de finmotoriske ferdighetene som trengs for å fullføre et puslespill eller bygge med blokker. Hun vil begynne å glede seg med lek som etterligner handlingene til mennesker rundt seg. Hun vil like høyteknologiske leker som lager lyder fra det virkelige liv, for eksempel telefoner som ringer eller dukker som snakker. Uansett hvor politisk korrekt du er, vil barnet ditt sannsynligvis leke på en kjønnsstereotypisk måte – i det minste noe av tiden. En gutt kan bruke dumperen sin til å øse opp sand, mens en jente kan late som hun mater dukken og legger den ned for en lur. Gutter og jenter er begge veldig aktive i denne alderen og vil fortsatt glede seg over push-og-pull leker. Du kan også introdusere en ride-on leketøy: Begynn med en som barnet ditt kan skyve med begge føttene, og gå opp til en trehjulssykkel.

Empatidukker og dyr

Topp leker:

Slik leker de: 4-5 år

Det er en enorm eksplosjon i læringsevnen i denne alderen, og det er et godt tidspunkt å introdusere interaktive pedagogiske leker som lærer matte og muntlige ferdigheter, for eksempel lydbrett eller minidatamaskiner. Velg leker som sier positive ting som «Bra jobba! La oss prøve igjen» i stedet for de som gir negative pipelyder når barna får svar feil. Barn kan nå forestille seg at de er noen andre og kan fantasere om å være flypiloter, politifolk, leger eller lærere.

Kunst forsyninger og håndverkssett

Topp leker:

Slik leker de: 6-7 år

Barnet ditt utvikler sine egne interesser mens hun lærer av både lærere og jevnaldrende. Noen barn liker å gjøre vitenskapelige eksperimenter (med din hjelp); andre elsker å lage perlesmykker eller leke med dukker. Venner blir stadig viktigere og barnet ditt vil be om et bestemt leketøy (hvis hun ikke allerede har gjort det) fordi «alle andre har det». Dette er en alder da barna ofte blir store fans av dataspill men de liker også å ha vennene sine over for å spille sport, kortspill og brettspill. Mange liker musikkrelaterte leker men det kan fortsatt være vanskelig å spille av faktiske instrumenter. (Hvis lekene til barna dine trenger batterier, må du alltid holde AA og AA i huset – vi liker Duracell Optimum.)

Bryterstyrte leker

Topp leker:

 • Bryterstyrte leker
 • Grunnleggende vitenskapssett
 • Magneter, forstørrelsesglass og teleskoper
 • Sensoriske pakker
 • Empatidukker og dyr
 • Game Boys
 • Data- og videospill
 • Konstruksjonssett, for eksempel Legos
 • Sportsutstyr
 • Brettspill som involverer strategi, inkludert sjakk og brikker

Slik leker de: 8+ år

Barn i denne alderen liker utendørsaktiviteter i tillegg til sparkesykler, sykler og rulleskøyter. De tilegner seg voksne interesser, evner og hobbyer og kan vise en lidenskap ved å bli en samler. Jenter elsker fortsatt å lage håndverk og skrive i dagbøker og gutter synes datamaskin og videospill er uimotståelige. Disse årene handler om å gjøre ting som gir barna en følelse av mestring og kompetanse. Med data- og videospill kan barna utfordre seg selv til å få et bedre poengsum enn de gjorde før. De liker å konkurrere mot vennene sine, og du vil høre mye av «Jeg fikk denne poengsummen – hvilken poengsum fikk du?». Barn liker også å jobbe med lengre prosjekter, hvorav noen kan ta dager å fullføre.

Sanserom

Topp leker:

 • Data- og videospill
 • Sanserom
 • Mer forseggjorte vitenskapssett
 • Utendørs sportsutstyr
 • Intrikate konstruksjonssett
 • Brettspill som Scrabble, Monopol og Trivial Pursuit Junior
 • Modellsett

Vi på Amajo har mer enn 30 års erfaring med leker og produkter for sansestimulering. Trenger du råd og veiledning for valg av riktig sensorisk lek til barnet ditt? Sjekk vår nettbutikk eller ta kontakt med oss.

Kilde: Creative Child & Unity Point

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s