Sensorisk hage

Sensoriske hager, også kalt sansehager, er ofte forbeholdt spesifikke grupper. Hos noen sykehjem har de blitt brukt til pasienter som har demens, for å kunne stimulere sansene i et trygt og vakkert miljø. Noen hager stimulerer sansene i større grad enn andre. Planter og annet design vi legger inn i sansehagen er valgt med hensikt for å få spesifikke sanseopplevelser. Man kan legge til elementer for alle sansene, eller bare noen. Det viktigste er hvem sansehagen er ment for. Derfor tilpasser man hagen etter bruken, slik man gjør med sanserom.

Nå som det er sommer og fint vær, passer det å flytte sanserommet ut for en periode. Alle har godt av å være ute og nyte sansestimulerende inntrykk fra naturen. Det er fullt mulig å lage en sensorisk hage hjemme på en liten gressflekk, der man har litt plass. Er man kreativ er det ingen grenser for hvor man kan sette opp sansehagen. Har man ikke en hage, kan man bruke balkong/veranda, eller et annet sted ute man har til rådighet. Kanskje har man et lite sted der det er asfalt, eller et inngangsparti. Legg noen tykke tepper som – Taktil teppe, Taktilt teppe som knaser, eller andre tepper og puter man har, rundt det stedet man ønsker at hagen skal være. Bruk gjerne forskjellige farger og tekstur så det blir godt å gå/sitte, og ta på.

Passiv bruk

Når første steg med å ha en plass ute er klart, kan man nyte godene av sanseinntrykk fra naturen, frisk luft, fuglesang, solskinn og varme. Man kan også legge inn musikk, hvis man vet det beroliger den som skal tilbringe tiden sin i hagen. Det å bevege seg i trygge og tilrettelagte omgivelser er nøkkelen. Dette er et eksempel på passiv bruk av en sansehage ved at man bare oppholder seg i hagen.

Aktiv bruk

Aktiv bruk handler om å være i aktivitet i sansehagen. Personer som er urolige kan bruke hagen som et trygt sted å bevege seg i (vandrehage). Man kan også drive med tilrettelagt hagearbeid/terapeutisk hagearbeid, for å forebygge atferdsproblemer og andre utfordringer hos personer med demens. Mange eldre har erfaring med hagearbeid hvor man kan gjenkjenne aktiviteter man tidligere har satt pris på. Dette kan fremkalle positive følelser og sette en stemning som kan bedre dagen.

Når man skal velge ulike planter er det lurt å velge noen som har flere bruksområder. Kjøp eller plant forskjellige typer blomster som settes rundt i hagen. De kan være vakre å se på, lukte godt, deilig å ta på, og kanskje kan man smake på et blad, hvis det skulle være mulig. Velg planter som ikke har begrensninger, men muligheter.

Hvilke andre elementer kan man legge inn?

Produktene skal gi en behagelig stemning og ro til å nyte tiden i sansehagen. Eller produkter som gir mulighet til å utforske ulik sansestimulering ved hjelp av terapeutisk lek/arbeid.

Her finner du noen eksempler på produkter det er mulig å legge til i sansehagen i tillegg til blomster, hagearbeid og musikk.

Taktile mini-matter

Taktile mini-matter

Taktile mini-matter kommer i en pakke med seks ulike teksturer og farger for sensorisk utforskning. Lag en liten vei for å gå på, heng på veggen, eller sett de ut på bordet for å kjenne med hendene. Teksturene til mattene føles som gress, glitter, sandpapir, plysj, slangeskinn og teppe. Dette passer for barn som er sansesøkende og gir interaksjon for taktile sanseopplevelser. Mattene har sklisikker bakside som holder de på plass, og hull på toppen av matten for enkelt oppheng på veggen.

Lysende stein

Lysende stein

Disse belyste plastformene er estetisk tiltalende for å stimulere den visuelle sansen. De kan plasseres rundt i rommet, eller utendørs for å gi bakgrunnsbelysning. Med fjernkontrollen kan du velge en av 16 forskjellige farger eller sette steinen til å bytte jevnt gjennom hele spektret av nyanser fra en kul ultra-fiolett til en varm rød. Med en 8 timers batteritid kan de brukes innvendig eller utvendig, noe som gir et gjennomsnitt på 5-10 timer lys (avhengig av programinnstilling).

Massajematte

Massajematte

Massasjematte tilbyr tilpassede ryggmassasjeteknikker. Den lave innstillingen vil gi en avslappende og beroligende opplevelse. Matten er enkel å brette opp og ta med seg uansett hvor du reiser. 5 innebygde 12v motorer gjør at man kan velge ulike hastighetskombinasjoner. Det er 5 forskjellige program, med 3 forskjellige styrker – svak, medium, og sterk. Håndkontroll til masasjematten følger med. 

Se også – Massasjematte med varme.

MyFit kulevest

MyFit kulevest

MyFit kulevest stimulerer berøringssansen og muskel-leddsansen, og brukes til barn/ungdom, voksne og seniorer som har angst, uro, konsentrasjonsvansker eller nedsatt følelse av kroppsavgrensing. Vesten sitter tett inntil kroppen og er fylt med plastikkuler i for- og bakstykket. Kulene beveger seg når den som har på vesten beveger seg, og stimulerer muskel- leddsansen (proprioseptive) med dype, punktvise trykk og en behagelig tyngde. På denne måten gir vesten en følelse av tydelig kroppsavgrensing, som demper angst, hyperaktivitet og stress.

Sett med terapiballer

Sett med terapiballer

Settet inneholder 2 fløyelsmyke baller i størrelse 1 og 5. 1 Gummiball med bjeller, 1 Liten myk lydball, 1 Boccia-ball laget av PU materiale fylt med granulat, og 1 ballpumpe. Settet er pakket i en nylonpose. Ballene passer fint til bruk i sanserom, sansehager, terapirom og med større grupper for lek og lett aktivitet. Les mer om terapiballer her: Terapiballer for en bedre fysisk og psykisk helse

Kilder:

Worden EC, Moore KA (2004). Sensory Gardens

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s